Eerbetoon aan Remie Jacques Olmberg: een rots in de branding

(Shravan Dielbandhoesing)

Surinamers hebben aanleg voor voetbal. De straat was in de jaren vijftig en zestig de kraamkamer van ons voetbal. In feite kunnen we stellen dat de straat de jeugdige voetballer van toen zeker heeft gevormd. Door de liefde voor het spelletje waren het allemaal toppers. Deze jongelui zijn later als tópamateurs verantwoordelijk geweest dat we op voetbalgebied aan de top hebben gestaan in het Caraïbisch gebied.

We hebben veel goede aanvallers, middenvelders, en keepers voortgebracht. Maar ook onze oud-verdedigers mogen niet in de vergetelheid raken. Een van die oud-verdedigers is de Suri Football Legend Remie Olmberg, tweevoudig voetballer van het jaar tevens vrijetrappenspecialist. Olmberg is vanaf 1969 tot 1980 actief geweest als voetballer.

Jeugd

“Ik ben geboren op 28 augustus 1950 te Paramaribo, Suriname’’, begint hij zijn relaas. “Ik heb een prachtige jeugd gehad. Dat ik als kleine jongen op straat heb gevoetbald is alom bekend.  Ook heb ik deelgenomen aan de Mulo Scholencompetitie. De Mulo-scholen kwamen tegen elkaar uit en ik ontmoette een aantal vrienden die reeds actief waren voor de club Robinhood. Gecharmeerd van mijn talent, werd ik zodoende uitgenodigd om voor het jeugdteam van Robinhood uit te mogen komen. Als centrale verdediger beheerste ik alle facetten, zoals de kopduels en de passing naar voren toe. Ik ben eind jaren zestig als jeugdspeler met het jeugdteam van Robinhood kampioen geworden.”

Eerste elftal van Robinhood en taken van een trainer toentertijd

Olmberg werd medio 1969 overgeheveld naar het eerste elftal van Robinhood. Vermeldenswaard is dat in 1968 Ro Kolf werd aangesteld als trainer van Binhood. “Met de komst van Ro Kolf speelde Robinhood in het seizoen 1968-1969 in een aanvallend 3-3-4 systeem, maar dat wierp z’n vruchten niet af. Vanaf het competitiejaar 1969 werd er voor een half jaar gespeeld met 4-3-3. Daarna stapte Robinhood over op het 4-2-4, als vast systeem. Er waren wel momenten, gelet op het spelbeeld, dat het systeem werd aangepast naar 4-3-3, maar overwegend werd er met 4-2-4 gevoetbald’’, zegt Olmberg hierover.

“Wat we moesten leren van een trainer is hoe we strategisch te werk moesten gaan, zowel aanvallend als verdedigend. Ro Kolf had zo z’n strategieën bedacht om daaraan invulling te geven. Er werd daarop getraind om het in de wedstrijd uit te voeren. De relatie tussen trainer en speler was toentertijd anders in een amateursituatie. De trainer moest psychologisch te werk gaan, om de spelers zover te krijgen, dat ze de aangegeven instructies uit zouden voeren”, aldus Olmberg.

Tevens heeft Olmberg op internationaal gebied met Robinhood fijne herinneringen: “Met name de trip van Robinhood naar Nederland steekt er bovenuit.”

Eerbetoon aan Remie Jacques Olmberg

 

Afscheidswedstrijd van Pelé op Trinidad

De goede prestaties van onze spelers in de jaren zeventig vielen internationaal op. Onder meer Olmberg, Leilis en Miller werden opgenomen in een selectie van het Caraïbisch elftal. Olmberg werd zelfs benoemd tot aanvoerder van deze selectie. Deze wedstrijd werd op 1 september 1977 gespeeld te Port of Spain en gold tevens als de afscheidswedstrijd van Pelé, die op dat moment onder contract stond van de New York Cosmos. Pelé wordt door velen gezien als de beste voetballer aller tijden. “Het was apart om tegen Pelé te mogen voetballen, want in de wedstrijd was hij geen bijzonderheid. Ik heb Pelé niet als een godheid gevisualiseerd, maar zoals iedere andere tegenstander”, zegt Olmberg hierover.

Olmberg in nationale selecties

Olmberg heeft meegedaan aan de Koninkrijksspelen van 1969. Hij kwam toen uit voor het hoogste jeugdteam. “Helaas wonnen we dat toernooi niet. Dit was trouwens het eerste jaar dat de Nederlandse selectie met profs ging spelen.”

Vermeldenswaard is dat Olmberg de gelijkmaker scoorde tegen Nederland uit een strafschop. Helaas werd deze wedstrijd verloren.

Wat goed is, komt snel. Olmberg zat vanaf het najaar van 1969 in de nationale A-selectie. Op het hoogtepunt van Surinames voetbalroem in 1977, scoorde Olmberg op het CONCACAF-kampioenschap, de voorloper van de Gold Cup tevens WK-kwalificatietoernooi, een eretreffer tegen de profs uit Mexico: “Nadat Wiene Schal onderuit werd gehaald in het strafschopgebied, scoorde ik uit een strafschop dé 0-1.”

Status amateurschap veranderd vanwege motivatieproblemen

“Het karakter van amateurschap in Suriname is na de staatsgreep enorm veranderd. De prestaties gingen achteruit omdat er niet getraind kon worden. De helft van de spelers kwam tevens niet opdagen. Voor mijn gevoel werd het niveau van voor de staatsgreep niet meer behaald. In mijn tijd hebben we altijd getracht de prestaties van de generaties daarvoor te verbeteren”, aldus Olmberg.

Natio anno nu

Olmberg: “Het verwachtingspatroon om deel te nemen aan een eindronde is uitgekomen. Over het eindresultaat ben ik ontevreden. Het niveau van de amateurs moet worden opgepoetst en waar nodig wordt versterkt met profs.”

Toekomstdroom jongeren

“Uit liefde en in overgave voetballen”, besluit Olmberg.

 

Speciale dank aan Remie Olmberg voor zijn welwillende medewerking.

COPYRIGHT Shravan Dielbandhoesing, Leiden.

P