Eerbetoon aan Suri Football Legend Wensly Rinaldo Bundel: een sieraad voor de voetbalsport

(Shravan Dielbandhoesing)

De Surinamer Wensly Rinaldo Bundel is de man met de meeste successen als actief voetballer, in CONCACAF Champions Cup-verband. Hij is een oud-middenvelder, die vanaf 1966 tot 1984 clubvoetballer was van S.V. Transvaal. Tevens was hij speler van de nationale selectie van Suriname in de jaren zestig en zeventig. Meneer Bundel stond als actief voetballer bekend als een topper op het middenveld, die uitmuntende hoekschoppen en vrije trappen kon nemen. Na zijn actieve carrière als voetballer heeft hij als voetbaltrainer ook zijn sporen verdiend. Hij heeft naast zijn voetbalactiviteiten, maar liefst 37 jaar gewerkt bij de Surinaamse overheid. Immers het spelen als prof was en is nog steeds niet mogelijk in Suriname.

Jeugd en inschrijving bij S.V. Transvaal:

Zeer enthousiast vertelt meneer Bundel over die periode: ‘’Ik ben geboren op 26 juni 1948 in Paramaribo en speelde blootsvoets voetbal bij het NGVB-centrum, pal tegenover het St. Vincencius Ziekenhuis. Mijn kwaliteiten als voetballer vielen op bij meneer Veldhuizen. Hij vroeg mij of ik voor Transvaal wilde uitkomen, door middel van een inschrijving. Ik moest er wel over nadenken, want ik was een supporter van Robinhood.’’

Bloeiperiode bij S.V. Transvaal:

Het talent van meneer Bundel bleef niet onopgemerkt, want hij mocht direct met het hoogste jeugdteam meedoen, nota bene met zijn beste vriend Frank Playfair: “We werden ongeslagen jeugdkampioen met 36 doelpunten voor en 6 tegen. Daarna werd ik toegevoegd aan de eerste selectie, want ik was te goed voor de tweede. Tevens ben ik maar liefst 5 keer met Transvaal landskampioen geworden: in 1968, 1969, 1970, 1973 en 1974. Ik heb samen gevoetbald met 3 generaties, waaronder de supergeneratie, met toppers als Brammerloo, Schal, Lagadeau, Nortan, Boschman en de multifunctionele Roy Vanenburg. Jules Lagadeau was de allerbeste middenvelder die we in Suriname gekend hebben. Hij was tevens mijn leermeester. Armand Sahadewsing was net vertrokken naar Nederland toen ik voor het eerste elftal van S.V. Transvaal debuteerde.’’ S.V. Transvaal had tevens de eer om tegen internationale topteams uit te komen. Op 1 augustus 1968 speelde S.V. Transvaal een wedstrijd tegen Ajax, zonder de toen geblesseerde Johan Cruijff, in De Meer. ‘’We verloren met 4-1 van Ajax. Technisch waren we goed, maar tactisch niet zo ver als Ajax.’’

Eerbetoon Wensly Rinaldo Bundel

S.V. Transvaal heeft achteraf het geluk aan haar zijde gehad wat betreft de voetballer Wensly Bundel: ‘’We logeerden in het Fleissig Hotel aan de Warmoesstraat in Amsterdam en eigenlijk had ik in 1968 kunnen blijven in Nederland, want Sparta en FC Twente hadden interesse getoond voor mij. Sparta was het meest concreet. André Kamperveen werd hiervan op de hoogte gesteld door het bestuur van Sparta en Ampie adviseerde me te luisteren naar het aanbod. Ik stond er wel voor open, maar kon mijn grootmoeder niet achterlaten in Suriname. En toen het toch bijna rond was, ging het vanwege vliegtickets niet door. Ik wilde een retourticket, want indien het mij niet beviel kon ik terugkeren naar Suriname, maar de persoon die er verantwoordelijk voor was, zou een enkeltje regelen. Het bericht dat het om geld ging, berust niet op de waarheid.”

In 1969 kwam Garrincha met Flamengo op bezoek in Suriname. S.V. Transvaal won deze wedstrijd met 3-2. In 1971 kwam Pelé met Santos op bezoek. ‘’Voor een bedrag van 25 Surinaamse gulden, kon je een kaartje kopen. De Surinaamse gulden was destijds bijna het dubbele van de Nederlandse gulden. Santos speelde tegen landskampioen S.V. Transvaal. We verloren deze wedstrijd met 4-1. Het was de duizendste wedstrijd van Pelé.”

Ook op internationaal clubniveau, in de CONCACAF Champions Cup, deed S.V. Transvaal niet onder voor de Noord- en Midden-Amerikaanse ploegen in de jaren zeventig en tachtig.

Meneer Bundel “In 1970 werd S.V. Transvaal voor het eerst Caribisch kampioen nadat het Santos FC uit Jamaica met 2-0 had verslagen en we moesten in de finale uitkomen tegen Cruz Azul: vermeldenswaard is dat S.V. Transvaal wel wilde uitkomen tegen Cruz Azul maar die finale is nooit gespeeld. Wij hadden in eerste instantie bericht ontvangen van de CONCACAF, via de moederbondorganisatie, dat S.V. Transvaal was uitgeroepen tot CONCACAF-clubkampioen, omdat Cruz Azul vanwege een druk speelschema niet kon deelnemen aan de finale. Maar achteraf is gebleken dat Cruz Azul officieel werd aangewezen als CONCACAF-clubkampioen van 1970.”

S.V. Transvaal is de enige ploeg uit Suriname die de CONCACAF Champions Cup tweemaal heeft gewonnen in 1973 en 1981: ‘’In die tijd was de Champions Cup ingedeeld in 3 regio’s: Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied, en het format kon per editie verschillen. S.V. Transvaal is meerdere malen Caraïbisch kampioen geweest. In 1973 werd S.V. Transvaal ongeslagen CONCACAF-clubkampioen met trainer Jules Lagadeau aan het roer. De finale van 1973 werd gespeeld over 2 wedstrijden in Paramaribo. Devonshire Colts was de tegenstander S.V. Transvaal: S.V. Transvaal won de eerste wedstrijd met 4-2 en de tweede wedstrijd met 1-3. In 1981 werd Paramaribo opnieuw als finalestad aangewezen: deze finale werd ook over 2 wedstrijden gespeeld. Onze tegenstander in die finale was Atlético Marte. De eerste wedstrijd is geëindigd in 1-0. De tweede wedstrijd is geëindigd in 1-1. In de tweede wedstrijd maakte ik middels een vrije trap vlak buiten het strafschopgebied de gelijkmaker. Dit doelpunt was voldoende om de beker in ontvangst te nemen. Ik ben enorm trots dat ik een bijdrage heb mogen leveren in CONCACAF-clubverband. En bij dezen wil ik al mijn teamgenoten bedanken voor de bijdrage die ik heb mogen leveren voor de Surinaamse voetbalgemeenschap. Vermeldenswaard is dat mijn goede vriend Roy Vanenburg, de CONCACAF-clubkampioenschappen van 1981 heeft gewonnen als assistent-trainer. De hoofdtrainer van toen was Humbert Boerleider. Roy was er reeds in 1973 bij, als speler. Tevens ben ik als assistent-trainer, Caraïbisch kampioen geworden in het jaar 1986. S.V. Transvaal stond toen onder leiding van Frank Rigters.”

Vermeldenswaard is dat Ajax in 1982, met voetbaltoppers als Johan Cruijff, Gerald Vanenburg en Frank Rijkaard, in de gelederen, met S.V. Transvaal een vriendschappelijke wedstrijd speelde in Suriname.

Surinaams international:

Als international van Suriname nam meneer Bundel deel aan de Koninkrijksspelen van 1967. Helaas won Suriname het toernooi niet.

Over het wereldkampioenschap voetbal: Helaas bereikte meneer Bundel geen eindtoernooi met Suriname: ‘‘De regels waren destijds iets strenger, want er mocht maar 1 land uit de CONCACAF-groep deelnemen aan een WK.’’

Trainersloopbaan:

Bundel behaalde direct na het beëindigen van zijn loopbaan als voetballer de benodigde trainersdiploma’s, teneinde hoofdtrainer te worden bij amateurclubs. Hij heeft onder meer S.V. Transvaal, SNL, WBC en National onder zijn hoede gehad. Tevens liep hij in 1996 stage bij Sparta, onder hoofdcoach Henk ten Cate: “Ik heb een leuke tijd bij Sparta gehad en werd tevens goed opgevangen door Henk ten Cate, die tevens een landgenoot is.”

Het landskampioenschap met SNL in 1999, de bekersuccessen met National en WBC en de supercupwinst met National zijn de grootste successen in clubverband. Vermeldenswaardig is dat hij driemaal met Suriname de Inter-Guyanese Spelen heeft gewonnen. In 2010 was hij tijdelijk de bondscoach van Suriname: “Ik heb aan alle spelers meegegeven dat ze met inzet moesten spelen. Zo hebben we ADO Den Haag met 2-1 verslagen.”

Natio anno nu:

Tot slot heeft meneer Bundel ontzettend veel vertrouwen in het selectiebeleid en de aankomende wedstrijden van Suriname: “De Surinaamse jongens uit Nederland zijn een versterking, en de lokale jongens gaan zich optrekken aan het niveau van de profspelers. We moeten per wedstrijd bekijken hoe we ervoor staan in de WK-kwalificatiereeks, want we moeten waakzaam zijn voor Canada. En datzelfde geldt tevens voor de Gold Cup, met Jamaica en Costa Rica in de groep.”

Speciale dank aan Wensly Bundel en Roy Vanenburg voor hun welwillende medewerking.

COPYRIGHT SHRAVAN DIELBANDHOESING, LEIDEN.

P