Vandaag 50 jaar geleden: De duizendste wedstrijd van Pelé in Suriname

Geschreven door Shravan Dielbandhoesing

Op donderdag 28 januari 1971, iets na 20:00 uur, speelden SV Transvaal en Santos FC uit Brazilië tegen elkaar in het Suriname Stadion (thans: Andre Kamperveen Stadion). Edson Arantes do Nascimento, voetbalnaam Pelé, zou ook meespelen. En het zou ook het duel worden tussen Koning Schal en Koning Pelé: Surinaams voetballer aller tijden tegen ’s werelds beste voetballer.

Voor S.V. Transvaal-legende Edwin ‘Wiene’ Schal is het een bijzondere herinnering. Het land was in rep en roer, toen Pelé in Suriname zou arriveren om een wedstrijd namens het grote Santos tegen topclub SV Transvaal te spelen. Maar hoe werd het mogelijk gemaakt dat Pelé in Suriname zou gaan voetballen? Schal: ‘’Wel, dit is wellicht het geluk van de Lions, Transvaal en de Surinaamse gemeenschap. De Lions waren van plan om iets moois te bouwen voor de Centrale Markt aan de Waterkant, en om aan de financiën te komen, hebben de Lions toen gemeend om Santos uit te nodigen.  Santos met Pelé bracht veel geld in het laatje. Santos had de Lions groen licht gegeven om de wedstrijd tegen Transvaal te organiseren, En het geluk was dat die wedstrijd tegen Transvaal de duizendste wedstrijd van Pelé zou zijn.”

Het is tot nu toe voor de Surinaamse gemeenschap de best bekeken en de duurste wedstrijd geweest. Een kaartje kostte 25 Surinaamse gulden van 1971! Het stadion was uitverkocht: Maar liefst 13.000 voetbalfans op de tribune. ‘Er was veel belangstelling  voor de wedstrijd van de sportpers, vanwege het feit dat het de duizendste wedstrijd van Pele was. Deze wedstrijd werd ook live uitgezonden. De wedstrijd is de allerbelangrijkste wedstrijd die ooit gespeeld is in Suriname. Overal waar Pelé met Santos verscheen, waren de voetbalsupporters in rep en roer. Op voetbalgebied is dit het meest indrukwekkende wat we hebben mogen meemaken, aldus Wiene Schal.

De wedstrijd:

De Brazilianen stonden bekend om hun geraffineerd spel, dat wil zeggen een variatie van korte combinaties, lange ballen en ‘een-tweetjes.’ Al vroeg in de wedstrijd kwam Santos dankzij Árlem op 0-1. Schal: ‘Transvaal kwam daarna op gelijke hoogte, want  hetzelfde systeem en spel van de Brazilianen had SV Transvaal ook onder de knie. Het was een één-twee-combinatie” tussen Brammerloo en Schal. Die aanval ging zo snel dat men dacht dat Schal had gescoord, maar Wiene had op het laatst moment een tikje (assist) gegeven aan Brammerloo, en hij kon met een schuiver de 1-1 maken’’. Zoals bekend wonnen de Brazilianen. Toch had de wedstrijd anders kunnen verlopen, want na de 1-1 was Transvaal de bovenliggende partij. ‘Nadat Transvaal een hoekschop had genomen, werd Wiene geduwd door Rildo van Santos. Volgens Schal was het een zuivere strafschop, maar de arbiter, Jacott, besliste anders. En dan te bedenken dat Transie goede penalty-nemers had. Uit de daaropvolgende tegenaanval van Santos werd de 1-2 (doelpuntenmaker Edu) gescoord. Door een verkeerde taxatie van de achterhoede van Transvaal, werd een penalty toegekend aan Santos. Pelé schoot de penalty feilloos achter doelman Barron en het werd 1-3. Later zelfs 1-4 (doelpuntenmaker Edu). Arbiter Jacott heeft daarna zijn consequenties getrokken door nooit meer een wedstrijd te fluiten omdat hij het zo erg vond dat hij Transvaal een strafschop heeft onthouden’’, aldus Schal.

Pelé werd op deze heugelijke dag ook nog gehuldigd, voordat de wedstrijd begon. PLACAR, het Braziliaanse voetbaltijdschrift, eert Pelé met een PLACAR 1000-shirt. De spelers van Transvaal staan met Pelé, met PLACAR 1000-shirt, op de foto. Ook werd toen aan Pelé, de Bola de Prata (De Zilveren Bal) overhandigd.

Kortom: een dag die voetballiefhebbers nooit meer te vergeten.

* Voor het aanleveren van wedstrijdinformatie en de foto hebben meegewerkt: Quaraisy Nagessersing, Surinaams sportjournalist (QN-Sports) en S.V. Transvaal- legende Wiene Schal, waarvoor onze dank.

COPYRIGHT  Shravan Dielbandhoesing, Leiden.

P