Stanley Bissumbhar: de spijkerharde verdediger op boiti

(Shravan Dielbandhoesing)

Stanley Bissumbhar, meer bekend als één van The Bissumbhar Brothers is een oud-topvoetballer. Afkomstig uit het district Suriname, thans geheten district Wanica, heeft Stanley met de weinige middelen die hij had, het geschopt tot het Surinaams elftal. Hij groeide uit tot een spijkerharde verdediger. Stanley is een telg uit de voetbalfamilie Bissumbhar.

stanley

Jeugdjaren

Stanley Bissumbhar kijkt dankbaar terug op zijn jeugd. “We komen van boiti, en ben afkomstig uit een groot gezin van eenvoudige afkomst. Er werd meegeholpen met het verbouwen van rijst. We hadden geen televisie en zelfs geen elektriciteit in huis”, vertelt Stanley. Op het atheneum in Paramaribo kon Stanley niet meepraten over series die door medeleerlingen op de televisie werden gevolgd. Doch kon hij de wedstrijdverslagen van onder meer Ajax en Feyenoord volgen op de radio. Stanley kon altijd al goed leren, want hij rondde het atheneum met goed gevolg af. “Uiteindelijk heb ik het gered en kijk ik met trots terug op mijn jeugd”, aldus Stanley.
Mede dankzij de oudste broers ontstond tijdens zijn jeugd de interesse voor het voetbal. “Mijn broers en ik hadden belangstelling en liefde voor het voetballen. Het begon bij ons op het erf met een sinaasappel. De buurtgenoten kwamen ook meevoetballen. Later werd het wat georganiseerder, door op voetbalvelden te voetballen.” De idolen van Stanley waren Wilfried Garden en Luiz Pereira. Stanley bleek een kuitenbijter te zijn: “Mijn tegenstanders konden mij moeilijk passeren want ik gooide de beuk erin”, aldus Stanley. Alvorens hij voor Takdier Boys uit zou komen, speelde hij van z’n 14e tot 16e jaar voor Dynamo te Pad van Wanica.

Takdier Boys

Alle broers waren stonfutu’s van Takdier Boys. “Mijn debuut maakte ik in de verloren wedstrijd tegen Indramaju, in de Eerste Klasse in 1975, het allereerste jaar op het tweede niveau. Ik had met Takdier Boys maar 1 doel voor ogen: promoveren naar de Hoofdklasse. We hebben 4 seizoenen op het tweede niveau gevoetbald. Het ging onder trainer Sewkaransing stapsgewijs beter. Diens opvolger Ronald Phoelsingh had tevens een belangrijke bijdrage geleverd: de Boys werden onder zijn leiding kampioen van de Eerste Klasse. Stanley scoorde tegen PVV – Politie Voetbal Vereniging – het openingsdoelpunt in een 2-0 overwinning. De kampioenswedstrijd werd gespeeld tegen Paraguay uit Onverwacht eindigde in 2-1 voor Takdier Boys.
In 1979 eindigde Takdier Boys op de zevende plaats in de Hoofdklasse. Hetgeen betekende dat de club moest deelnemen aan de verliezersronde. Stanley speelde mee in de heenwedstrijden, want in oktober 1979 vertrok Stanley naar Nederland alwaar hij thans nog steeds woonachtig is. Takdier Boys kon via de verliezersronde alsnog behouden blijven voor de Hoofdklasse.
Vermeldenswaard is dat de broers van Stanley, Roy en Henkie, ook ontzettend goed konden voetballen. Roy, Stanley en Henkie, meer bekend als The Bissumbhar Brothers, waren dé sleutelspelers van het Takdier Boys uit de jaren 70.

Natio

Stanley was samen met z’n broertje Henkie speler van Onder 18, Onder 21 en de seniorenselectie. Hij werd onder andere getraind door Armand Sahadewsingh en Rob Groener. “In de Onder 18 heb ik een onvergetelijke wedstrijd tegen Mexico gespeeld. Het grote Mexico maakte een rondreis door het Caraïbisch gebied. We hielden dat elftal op een 1-1 gelijkspel”, aldus een trotse Stanley.

Ook heeft hij als selectielid een steentje bijgedragen aan de winst van de CFU Cup in 1978. “Ik speelde in de voorrondewedstrijden tegen Guyana en Aruba. Als mens en als voetballer was dat een leerzame ervaring.” Zijn broertje Henkie is ook selectielid van de groep van ’78.

Voetballen in Nederland

Aangekomen in Nederland zou voetballen voor Stanley een hobby worden. “In Nederland heb ik gevoetbald voor Kismet ‘82, een amateurvereniging uit Amsterdam. We hebben gespeeld tot de Derde klasse van de KNVB. Ik speel nog af en toe mee met de veteranen van Takdier Boys Jaren 70/80. En de derde helft is ook belangrijk.”

Band met fans

Stanley wil als volgt herinnerd worden: “Een jongen die niet bang was voor zijn tegenstander, iemand die de strijd wilde aangaan op een eerlijke manier, en soms grenzen overschreed. Kortom: een speler die positief agressief is geweest. Ik ben al mijn fans dankbaar.”

Toekomstvisie Surinaams voetbal & Natio

Het niveau van de clubs is helaas drastisch gedaald. “De aanpak om profs uit Europa te selecteren moet gecontinueerd worden. De aandacht moet gaan naar het opkrikken van het niveau van het Surinaamse voetbal alsmede de lokale jongens. De nieuwe keuzeheer van Natio zou iemand moeten zijn die zijn sporen heeft verdiend in Nederland”, aldus Stanley.
Ook heeft Stanley de wedstrijden van Natio vanuit Nederland kunnen volgen “Alle wedstrijden van Suriname kon ik live volgen op de Nederlandse televisie. Ik ben er heel trots op dat Suriname heeft mogen deelnemen aan de Gold Cup”, besluit de oud-verdediger.

Speciale dank aan Stanley Bissumbhar voor zijn welwillende medewerking.

Copyright Shravan Dielbandhoesing, Leiden, Nederland.

 

P