Trimo Anton Kasijo
Trimo Anton Kasijo: klein van stuk, groots in daden
(Shravan Dielbandhoesing)
De jaren 70 waren voor het Surinaamse voetbal gouden jaren. We hadden een overvloed aan talent. Eén van de talenten die ondanks zijn geringe lengte, met z’n hoofd boven het maaiveld uitstak, was Trimo Anton Kasijo. De kleine dribbelaar heeft een ontzettend grote bijdrage geleverd voor de oudste club van ons land, S.V. Voorwaarts.
Jeugdjaren
Trimo werd op 8 mei 1950 geboren op plantage Geyersvlijt – thans Paramaribo – als nazaat van Javaanse immigranten. Hij groeide op aan de Louis Goveiastraat te Blauwgrond.
Trimo: “Ik voetbalde op straat alsmede op de erven te Blauwgrond. Door toedoen van de heer Van Eijck mocht ik als jongen van de vierde klas op de lagere school meevoetballen met de oudere jongens van de vijfde en zesde klas, omdat hij zag dat ik talent had. In clubverband ben ik begonnen bij de blotevoetersclub Lelyster, aangesloten bij de NGVB. De clubkleuren waren geel-blauw, de kleuren van de Seleçao. We hadden geel-blanco shirts aangeschaft, daarna verf gekocht en een plank op maat gezaagd. De plank werd in het blauw geverfd, en het shirt werd toen op de plank gelegd. Zo kwamen we aan geel-blauw, met de badge van Lelyster erop. We waren zo trots!” Trimo heeft daarna voor Be Quick gevoetbald. Hij is met 12 goals topscorer geweest van de NGVB-jeugdcompetitie. Alvorens hij naar Voorwaarts vertrok, voetbalde hij bij Presto alsmede bij Nautico. “Presto was aangesloten bij de Blauwgrond Sport Organisatie. Alles bij die bond, onder leiding van meneer Narainna, was goed georganiseerd”, aldus Trimo.
Voorwaarts
Het kind van Blauwgrond werd opgepikt door Voorwaarts. Trimo had bij Nautico zijn debuut in de hoofdmacht gemaakt, maar moest bij Voorwaarts beginnen bij de jeugdploeg. Trimo: “Ik speelde vanaf de jeugd samen met jongens als Velthuizen, Leidsman en Warner.” Trimo bleek over topkwaliteiten te beschikken. De jeugdploeg van Voorwaarts werd in 1969 jeugdkampioen van Suriname in een dubbele ontmoeting met Transvaal. De eerste wedstrijd werd met 2-1 gewonnen, en de tweede wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Het beslissende doelpunt werd gescoord door Trimo.
Trimo vormde in het eerste elftal een voorhoede met Leidsman, Henry “Poka” Nelom en – in een later stadium- Jantje Voorn. Voorwaarts was vanaf 1974 een ploeg waar men rekening mee moest houden. “Onze Braziliaanse trainer Fernandes turnde mij om tot een valse spits. In oktober 1975 werd Robinhood met 3-2 verslagen, we stonden door doelpunten van Roy George en Errol Emanuelson met 0-2 achter. In de tweede helft scoorde ik 2 doelpunten. Op weg naar het winnende doelpunt werd ik ten val gebracht binnen het strafschopgebied door twee Robinhood-verdedigers. De broer van Roy George, Martin, scoorde vanuit een strafschop’’, zegt een blije Trimo. Trimo eindigde dat jaar als topscorer van de Hoofdklasse met 14 treffers, nog net boven de Robinhood-goalgetter Emanuelson. In maart 1978 werd Voorwaarts voor het eerst in 20 jaar landskampioen. Nelom besliste het kampioenschap over 2 duels met Transvaal in het voordeel van Voorie. De eerste wedstrijd werd met 2-1 gewonnen. Uit passes van Trimo scoorde Poka tweemaal via zijn hoofd. De tweede wedstrijd eindigde in een 1-0 overwinning. In de 63e minuut scoorde Poka, uit een pass van Jan Voorn de 1-0. Deze uitslag betekende dat Voorwaarts onder leiding van trainer Lemmers, landskampioen werd. Trimo speelde tot 1979 voor Voorwaarts.
SVB-selecties
Het talent van Trimo bleef niet onopgemerkt. In 1967 werd bij Trimo aangeklopt om met de jeugdploeg naar Frans-Guyana te gaan, maar Frits Juda had ontdekt dat Trimo op dat moment, via zijn ouders, de Indonesische nationaliteit bezat. Uiteindelijk heeft Trimo later de Nederlandse alsmede de Surinaamse nationaliteit gehad. “Ik vond het een eer om met de grote jongens te voetballen”, zegt Trimo. In 1970 maakte hij zijn debuut tijdens het 50-jarig jubileumtoernooi van de SVB. Trimo vertelt een anekdote over de wedstrijd tegen Cuba in 1975: “Ik wilde voetballen, maar we moesten zo lang wachten, want meneer Fidel Castro moest landen met de helikopter.”
Naar Nederland
In 1979 vertrok Trimo naar Nederland. “Ik ben trainer van onder meer Lions, Philleon, Flamingo, Mamio, Club Italiano L.A.C. Frisia 1883, Nicator, FVC, en Stiens geweest. Bij elke club is het mij gelukt om mij aan te passen.” Trimo heeft in het verleden als scout voor de KNVB, Cambuur en FC Groningen gewerkt. Hij heeft veel met jeugd gewerkt en traint nog graag. Trimo ondersteunt diverse goede doelen in Suriname.
Toekomst Surinaams voetbal
“Er zijn veel capabele oud-internationals die hun steentje willen en kunnen bijdragen aan de wederopbouw van het Surinaamse voetbal”, aldus Trimo.
Spelers op topniveau met Javaanse roots zijn zeldzaam, dat was een extra reden voor Trimo om door te zetten. “Wil je wat bereiken met je talent, dan moet je blijven doorzetten”, adviseert Trimo aan onze jeugd.
Speciale dank aan Trimo Kasijo voor zijn welwillende medewerking.
Copyright Shravan Dielbandhoesing, Leiden, Nederland.