Een gesprek met de Bondscoach van het Nationaal elftal van Suriname.

Een gesprek met de Bondscoach van het Nationaal elftal van Suriname. (Bigi Takkie nanga Natio Bassie)

13 April 2019, Auteur Claire Arrias

Verzoek om interview:
Naar aanleiding van ons verzoek heeft de trainer van het nationaal heren elftal (Dean Gorre) ingestemd om een korte interview aan onze magazine af te geven. We zijn superblij met deze geste en hieronder treft u het interview.

Achtergrond;
Mijn naam is Dean Gore en ik ben bondscoach van Natio heren. Ik ben geboren in ‘Switi Sranang’ op 10 september 1970. Twee jaar later vertrok ik met mijn ouders naar Nederland waar ik van een zorgeloze jeugd genoot. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, herinner ik me dat ik altijd bezig was met een bal. Ik had altijd een grote liefde voor voetbal, die heb ik waarschijnlijk te danken aan mijn vader die zelf ook voetballer is geweest.

Voetbal carrière;
Ik heb na het afronden van de technische school een carrière als voetballer gehad. In 1988 speelde ik mijn debuutwedstrijd als rechtshalf/aanvallende middenvelder bij de club SVV. Daarna heb ik gespeeld bij Dordrecht’90, Feyenoord, FC Groningen, Ajax, Huddersfield Town en Barnsley. De laatste 2 clubs zijn gevestigd in Engeland.

Trainerscarrière:
In december 2008 werd ik assistent-trainer van Mark Wotte bij Southampton. Daarvoor was ik in dezelfde functie bij Stoke City.
In 2010 behaalde ik mijn trainersdiploma bij de FA. In 2011 werd ik tot het einde van het seizoen 2010/11 hoofdtrainer van RBC Roosendaal. Hierna was ik tot begin 2012 werkzaam als trainer van de A2 in de jeugdopleiding van Ajax. In januari 2012 trad ik als jeugdtrainer in dienst bij de Schotse voetbalbond.

Bondscoach Suriname;
In 2015 werd ik coach van het Surinaamse nationale elftal. Mijn dienstverband was kort. Ik was ingehuurd voor de duels tegen Nicaragua in de tweede ronde van de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 2018. helaas verloren we beide wedstrijden. In juli 2018 tekende ik een tweejarig contract als bondscoach van Suriname.

Als bondscoach ben ik dagelijks bezig met het zoeken van nieuwe methoden voor de wekelijkse training. Dat doe ik door dagelijks research te doen naar trainingsvormen. Ik heb de gunstige omstandigheid dat de meeste spelers in Suriname voetballen. Daarom zie ik de spelers een keer per week. Willen we met het Surinaamse elftal doorstoten naar de top in de regio dan zal dit vaker moeten. 1x per week is eigenlijk nog te weinig.

Profvoetbal in Suriname;
Als je professionele voetballers wil afleveren dan zal er een ding moeten veranderen in het Surinaamse voetbal systeem. Voetbal in Suriname is op dit moment een part-time job in plaats van een full-time job.

De toekomst van Natio;
Vanaf mijn aantreden bij de Nationale selectie van Suriname heb ik samen met mijn staf en de jongens grote stappen vooruit gemaakt. Het gaat niet altijd gemakkelijk maar als je iets wil bereiken zal je genoodzaakt zijn om met ‘je handen in de modder te ploeteren’.

Als ik terug kijk tussen toen en nu, kan ik oprecht zeggen dat ik tevreden ben met de geboekte prestaties. Maar we moeten door naar een hoger niveau. Kortom we hebben nog een hele lange weg te gaan.’

Dean Gorre.

 

‘Als je iets doet, doe het met alle motivatie of doe het gewoon niet’

P