Eerbetoon aan Errol Rudolf Emanuelson: een publieksspeler pur sang

(Shravan Dielbandhoesing)

In de jaren ‘70 stond Suriname, mede dankzij de uitzonderlijke prestaties van S.V. Robinhood, aan de top van het Caribisch voetbal. Onze Suri Football Legend Errol Rudolf Emanuelson, ook Siegel of Emau genoemd, was toen een van de sleutelspelers. Thans is de tijd gekomen om in te gaan op de verdiensten van een grote zoon uit ons rijstdistrict, Nickerie.

Jeugdjaren

Siegel: “Ik ben geboren op 16 april 1953 aan de Hendrikstraat, vlak achter het voetbalveld te Nieuw-Nickerie. Van kindsbeen af was ik altijd aan het voetballen met mijn broers en onze buurjongens. Via het hek van het voetbalveld konden we naar ons huis lopen. We waren supporters van de voetbalclub Remo. Er waren meerdere voetbalverenigingen actief in Nickerie, zoals Zwaluw, Robinhood, Rosario, Sidoredjo Boys, Prakash, Millonarios, Paradise en later Santos.  Zwaluw zwaaide toentertijd de scepter in Nieuw-Nickerie.”

Niet alleen de gebroeders Emanuelson konden goed voetballen: toentertijd was de Nickeriaanse jeugd zeer actief aan het voetballen. “Er was sprake van de scholencompetitie, alsmede buurtvoetbalwedstrijden”, aldus een zelfverzekerde Siegel. Hij begon ooit als stopper, maar stond later in de voorhoede. Siegel kwam in Nieuw-Nickerie een korte periode uit voor Santos. Daarna voetbalde hij in Wageningen, alwaar hij voor Tuna uitkwam.

Naar Paramaribo

“Ik ging voor mijn studie aan de Avond Handelsschool in de stad wonen bij mijn oudere broer. Ik was ook op zoek naar een voetbalclub. Voor een jongen uit het district was het moeilijk om in de stad aan een club te komen. Een contactpersoon van Tuna uit Paramaribo vroeg me of ik wilde voetballen. Na de eerste training bij Tuna mocht ik direct blijven. De daaropvolgende zaterdag mocht ik gaan voetballen in de jeugd van Tuna in het Streepy Stadion. Ik debuteerde voor Tuna toen de club nog in de Eerste Klasse speelde, maar was voornamelijk jeugdspeler. Toen Tuna in de Hoofdklasse speelde, werd ik pas basisspeler”, aldus Siegel.

Subtopploeg Tuna

De individuele kwaliteiten van Siegel waren doorslaggevend. “Tuna was een ploeg die moeilijk te verslaan was door de topclubs. Toen ik goed presteerde bij Tuna, zaten de topclubs achter mij aan. Omdat ik bij Tuna zo’n goede ontvangst had gekregen, bleef ik bij Tuna. Maar voor mijn ontwikkeling besloot ik later alsnog te vertrekken’’, aldus Siegel.

Topjaren bij Robinhood

Siegel: “De keuze voor Robinhood uit Paramaribo werd gemaakt, omdat de club mij wilde binnenhalen voor de linksbuiten positie. Later werd ik tevens spits. De duels met Voorwaarts, Leo Victor en Transvaal waren zeer boeiend, zeer spannend en van goede kwaliteit Deze generatie spelers was extreem talentrijk. De voetballers van toen zijn ook vrienden geworden.”

Vermeldenswaard is dat de slogan ‘Robinhood mi boi’, ontstond toen Siegel voor de gelijkmaker zorgde, in de terugwedstrijd tegen Jong Culumbia uit Curaçao, op 18 juni 1976. Robinhood werd in 1976 en 1977 Caraïbisch kampioen.

Op 24 juli 1976 kwam Robinhood op bezoek in Amsterdam om een duel tegen Ajax te spelen in Stadion De Meer, met ondersteuning van het Surinaams publiek. Siegel: “Wim Suurbier was mijn directe tegenstander: een houthakker. Ik passeerde mijn tegenstanders in een flits en weg was ik. Mijn specialiteiten waren de dribbel, techniek, snelheid alsmede de slalom.” Ajax stond mede door een doelpunt van Siegel met 1-3 achter vanaf de zestigste tot de negenstigste minuut. Na een sterk staaltje combinatievoetbal was het de sterspeler die de bal oppikte, op snelheid langs de verdediging dribbelde, waarna hij de bal binnenschoot achter Ajax-doelman Piet Schrijvers.

Entingh en Nathoe waren, in de eerste helft, de overige doelpuntenmakers namens Robinhood. Siegel moest later uit voorzorg gewisseld worden. De 4-3 zege van Ajax werd pas ver in blessuretijd bereikt.

Siegel werd driemaal bekroond tot topscorer van de Surinaamse competitie, en werd met Robinhood tweemaal Surinaams landskampioen. Na zijn vertrek bij Robinhood heeft hij een seizoen voor het Belgische St. Niklaas gevoetbald.

Loopbaan bij Natio

Siegel: “Mijn debuut heb ik gemaakt op 4 juli 1976 in en tegen Guyana. Dit was de start van de kwalificatiereeks voor het WK van 1978. Op 29 augustus 1976 wonnen we de terugwedstrijd met 3-0, ondersteund met de slogan ‘Wé nak den drie!’ Door onvoorziene omstandigheden plaatsten we ons helaas niet voor het WK. In oktober 1978 won Suriname met mij de CFU-beker.”

Natio onderweg naar Gold Cup en toekomstvisie Surinaamse jeugd

“De ontwikkelingen binnen de A-selectie zijn positief. Door gericht te blijven trainen zijn de doelstellingen haalbaar. Vanwege de maatregelen tegen covid-19 kon ik helaas niet in Suriname zijn, anders was ik komen kijken naar de wedstrijden. Met de juiste begeleiding in Suriname kan het aanwezige voetbaltalent uit alle districten van Suriname, met doorzettingsvermogen tot wasdom komen”, aldus de vastberaden Siegel.

Speciale dank aan Errol Emanuelson voor zijn welwillende medewerking.


Copyright Shravan Dielbandhoesing, Leiden.

P