: een leven lang voetbal

(Shravan Dielbandhoesing)

Stanley Krenten is een voetballer die in de jaren 60 successen heeft geboekt als aanvoerder van Robinhood en Natio. Krenten staat bij de oudere jongeren bekend om zijn ijver, kuif, chique kleding en dribbelkunsten. Stanley is opgegroeid in een andere tijd. Het individu moest baas over de kousebal en de citrusvruchten zijn, om Koning Voetbal tot kunst te verheffen. Op het veld was hij bijkans 60 jaar geleden een begenadigd middenvelder. Buiten het veld heeft Stanley het geschopt tot gepensioneerd bestuurssecretaris. Vandaag aan de dag trapt Krenten, meer bekend als Srapoe, nog steeds tegen een balletje.

De vroege jeugdjaren

Stanley Krenten is van eenvoudige afkomst. Krenten: “Ik ben geboren op 26 december 1938 aan de Awaradam te Paramaribo. Door het vroege overlijden van mijn moeder, werd ik opgevoed door mijn strenge doch rechtvaardige oma.” Stanley had als klein jongetje van de Saronschool te Abrabroki, alwaar hij geselecteerd werd voor de scholenselectie in z’n laatste jaar, in de gaten dat hij het ver zou gaan schoppen in het voetbal. “Na schooltijd bleef ik doorgaan met voetballen. Omdat we het thuis niet breed hadden, kon ik uiteindelijk niet naar de Mulo”, zegt Krenten daarover. Dat Stanley en de bal 1 zijn, werd vanaf die tijd overduidelijk. Want voetballen deed hij op de erven van Abrabroki en later op het Mr. J.C. Bronsplein.

Oefening baart kunst

Op 13-jarige leeftijd stapte Stanley over naar Errol Flyn te Mr. J.C. Bronsplein. Stanley had 1 grote voorbeeld: de dribbelaar August Foe A Man. “Toen ik merkte dat ik beter ging voetballen, begon ik steeds meer te trainen in mijn vrije tijd, met de focus op het bijschaven van m’n uithoudingsvermogen en techniek. Ik had reeds een sterk rechterbeen, maar om tweebenig te worden, trapte ik met mijn linkerbeen tegen de schutting van mijn oma. Later is gebleken dat ik meer met m’n linkerbeen scoorde alsmede bekend sta als de dribbelkoning van Suriname”, aldus Stanley.

Via een omweg naar zijn Robinhood

De puber Stanley vond emplooi bij Suralco te Moengo. In Moengo bleek hij het voetballen niet te zijn verleerd. Als speler van Juliana werd Stanley nog opgeroepen voor de regioselectie van Moengo. Men was gecharmeerd van zijn spel. Daarna werkte hij in de bouw en kwam heel kort uit voor zowel Transvaal als Orkaan. Een buurtgenoot zei tegen hem: “Stanga, kon na Robinhood, kon na Robinhood!” En zo geschiedde.

Wedstrijd tegen Botafogo

Krenten kwam vanaf 1958 tot 1969 uit voor Robinhood. Stanley speelde in 1964 tegen de wereldploeg Botafogo een memorabele wedstrijd en was ondertussen aanvoerder geworden. Een dapper Robinhood verloor nipt met 1-2 in de strijd om de Apintie Cup. Uit een oud videofragment blijkt hoe Krenten met een krul in de lange hoek een enig mooi tegendoelpunt heeft gescoord. Krenten: “Ik ontving na de wedstrijd felicitaties van Gerson en zijn ploeggenoten voor het spelen van een goede wedstrijd.” Tevens werd Binhood in 1964 ongeslagen landskampioen.

Olympisch kwalificatietoernooi te Mexico

Krenten kwam van 1962 tot 1968 uit voor Natio. In zijn topjaar 1964 deed aanvoerder Krenten mee aan het Olympisch kwalificatietoernooi. De tegenstanders waren de Verenigde Staten, Mexico en Panama. Suriname werd uitgeschakeld, maar de duels met de Verenigde Staten en Panama werden gewonnen. Tegen Panama won Suriname met 6-1. Het zesde doelpunt van Suriname werd gescoord door Kenneth Kluivert. Dankzij dat doelpunt waren er beloningen in het vooruitzicht gesteld. “Elke speler kreeg 200 dollar extra. Zelfs de Mexicanen konden niet geloven dat we maar amateurs waren. Bij terugkomst op Zanderij werden we in cabrio’s vervoerd naar Paramaribo”, zegt een lachende Stanley over deze leuke tijd.

Krenten niet meer als toeschouwer naar voetbalwedstrijden

In de jaren 70 en 80 ging Stanley met een seizoenkaart gaarne naar de voetbalwedstrijden. Maar sedert de jaren 90 gaat hij niet meer als toeschouwer naar de wedstrijden. “De suppoosten wisten niet wie ik was, sommigen waren niet eens geboren in de tijd dat ik voetbalde. Zelfs een SVB-topper moest erbij gehaald worden, om toegang te krijgen. Het was een ratjetoe. De kwaliteit van het voetbal in Suriname nam tevens af. Toen heb ik het besluit genomen om nooit meer naar een voetbalwedstrijd te gaan als toeschouwer”, aldus een resolute Krenten.

Eeuwige jeugd en sportieve familieleden

Krenten geniet thans van zijn familie. Hij is trainer geweest van verscheidene clubs. Tevens is hij nog steeds actief in het veteranenvoetbal. “Op 82-jarige leeftijd ben ik speler/trainer van een veteranenelftal genaamd Funmakers”, aldus de immer jeugdige Krenten.

Zoon Giovanni heeft tevens gevoetbald voor Transvaal en Elinkwijk. Kleinzoon Shaquille van Zichem is verdienstelijk MMA-vechter.

Eerbetoon aan Stanley Humbert Krenten

Toekomst Natio

Ondanks dat Krenten het voetbal niet meer op de voet volgt als voorheen geeft Krenten wel een tip mee: “De jeugd moet de kans krijgen.”

Speciale dank aan Stanley Krenten voor zijn welwillende medewerking.

Copyright Shravan Dielbandhoesing, Leiden.

 

P