‘Natio’ verloor en leerde in de CONCACAF Nations League

Afgelopen maandagavond verloor het nationale voetbalelftal van Suriname voor de eerste keer in de CONCACAF Nations League. De selectie van bondscoach Dean Gorré speelde haar vierde wedstrijd in groep D van Poule B, thuis tegen St. Vincent de Grenadines. Na vier gespeelde duels neemt Suriname de tweede plaats van de poule in, op één punt achterstand van de tegenstander van deze week: St. Vincent de Grenadines.

In een druk bezocht Andre Kamperveenstadion diende zich een spannende wedstrijd aan tussen de twee hoogst geklasseerde ploegen in de groep. Opvallend was de dubbele dekking die de bezoekers hanteerden op de gevaarlijke spitsen van Suriname, Gleofilo Vlijter en Ivenzo Comvalius. De thuisploeg probeerde het verdedigende blok van St. Vincent de Grenadines te slechten door combinatiespel, dit resulteerde niet tot het gewenste doelpunt.

Voor de spelers van ‘Natio’ betekende het volgepakte stadion een nieuwe ervaring. De ploeg is in ontwikkeling en boekte in de eerste drie wedstrijden van de nieuwe CONCACAF Nations League resultaten die tot tevredenheid stemmen bij de Surinaamse voetbalbond. Zowel Dominica als Nicaragua werden verslagen, de derde wedstrijd eindige bij St. Vincent de Grenadines in 2-2. Laatstgenoemde wedstrijd werd drie dagen voor de terugwedstrijd in Suriname gespeeld.

Het spelbeeld in het duel tegen St. Vincent de Grenadines toonde ook in de tweede helft aan elkaar gewaagde ploegen. Uiteindelijk bleek één actie van de bezoekers beslissend te zijn: St. Vincent de Grenadines’ aanvoerder Cornelius Stewart schoof de bal in de 67e beheerst in het doel na een snel genomen vrije trap. Suriname zocht daarop vol de aanval om de gelijkmaker op de borden te brengen. Het resultaat was een serie kansrijke situaties, goals vielen er niet meer. In de eerste helft werd een doelpunt van ‘Natio’ voor vermeend buitenspel nog afgekeurd.

De Surinaamse voetbalbond (SVB) is trots op het losgemaakte enthousiasme van de Surinaamse bevolking voor ‘Natio’. Voor het eerst sinds lange tijd kende het Kamperveenstadion volle tribunes met fanatieke aanhangers voor het Surinaamse nationale voetbalteam. Dat fenomeen is vrij onbekend voor de spelers in de selectie. De hoeveelheid positieve aandacht heeft onder meer geleid tot meer wedstrijdspanning bij de spelers. De SVB is ervan overtuigd dat dit een cruciaal onderdeel is van het leerproces van de spelers en gaat door in het stellen van ambities.

De bond ziet wedstrijdspanning en druk van buitenaf als twee factoren die je niet kunt trainen. Ervaringen uit het spelen van belangrijke wedstrijden zijn essentieel om daarin stappen te maken en de laatste thuiswedstrijd tegen St. Vincent de Grenadines was zo’n belangrijk duel. Voor veel spelers zijn drukbezochte wedstrijden als die van afgelopen maandag onbekend, in het clubvoetbal is het aantal toeschouwers en de aandacht veel minder.

Voor bondscoach Dean Gorré zijn de geboekte resultaten tot dusverre aanleiding om vertrouwen te houden in de doelstelling: kwalificatie voor de Gold Cup van 2021. De eerste plaats in Poule D van Groep in de CONCACAF Nations League geeft recht op die kwalificatie. In de groep wachten nog twee duels: Suriname speelt op vrijdag 15 november een volgende thuiswedstrijd tegen Dominica, drie dagen later staat de laatste wedstrijd in de reeks op het programma. De tegenstander in dat laatste duel is Nicaragua.

P